Navigation Menu+

Zimowa dieta witaminowa

Opublikowane w Lis 26, 2014 przez w Dom, Zdrowie | 0 komentarzy

Kiedy zima rozkręci się na dobre, zatęsknimy za świeżymi jarzynami i owocami. Te, które zalegają na sklepowych półkach nie nastrajają optymistycznie – zbyt długie przechowywanie w chłodni albo zbyt daleka podróż, którą odbyły z ciepłych krajów, nasączone jakimiś chemicznymi paskudztwami sprawiają, że ani pięknie nie pachną, ani nie smakują dobrze. Czasem lepiej wyglądają niż pachną, ale smakują zwykle… jakiego by tu słowa użyć…? Właściwie wcale nie smakują – bez względu na to, czy kosztujesz pomidora czy mandarynkę, masz wrażenie, że jesz… kiepską pasztetówkę. Ani krzty smaku…

Zbiorów pełne kosze

Nauczeni przykrym doświadczeniem, możemy zapewnić sobie dopływ owocowych i warzywnych smaków i aromatów sami. Wystarczy na przełomie lata i jesieni zrobić przetwory oraz suszonki. To teraz bardzo modny trend. Modny i zdrowy. Włosy, skóra i paznokcie na pewno chętniej przyjmą taką dawkę witamin, niż witaminy w tabletkach i inne suplementy diety, które nie zawsze się sprawdzają. Kiedy więc lato obfituje w owoce – mroźmy i pakujmy w słoiki. Z mrożonych truskawek, malin, porzeczek czy aronii albo żurawiny będzie pyszny kompot, wsad do pierogów czy dodatek do deserów. Zamrożone owoce są pełne witamin – zachowują kolor i aromat oraz smak. I jesteśmy pewni ich pochodzenia – że niesypane, nie mają w sobie szkodliwych chemikaliów, nie podróżowały po Europie wzdłuż i wszerz.

Marchewkowe pole

Z warzyw dobrze zrobić zapasy suszonek: marchew, pietruszka, burak czy seler doskonale spełnią swoją rolę jako wsad do zupy. Aromat rosołu będzie nie do przecenienia, tym bardziej, że zimowe marchewki i pietruszki pachną…  piwnicą i rosół diabli biorą. Można też kisić, konserwować i przechowywać w słonej zalewie. Ten ostatni sposób przechowywania dobrze znoszą np. pomidory. Sos do spaghetti z domowych pomidorów naprawdę pachnie i smakuje wybornie! Nie – metalową puszką i chemicznym utrwalaczem, ale słońcem, Italią, latem, bazylią… Bazylią stojącą w doniczce na parapecie – nie suszoną. Ta nie pachnie. Albo pachnie – wszystkim, tylko nie sobą…

0 komentarzy

Trackbacks/Pingbacks

  1. Dieta obfita w witaminy | Weronika - […] odżywiania. Po pierwsze musimy w jadłospisie uwzględnić warzywa. Dodatek warzyw to prawdziwy zastrzyk witamin. Ich niedobór kończy się dla…
  2. Dieta witaminowa - www.lazuriss.pl - […] chciałam się jednak z wami podzielić moimi wiadomościami dotyczącymi innej diety. Myślę o diecie witaminowej. Co to za rodzaj…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *