Navigation Menu+

Zasady przechowywania żywności

Opublikowane w Mar 30, 2019 przez w Dom, Zdrowie | 0 komentarzy

zasady przechowywania żywności

Kiedy wracamy z zakupów, odruchowo chowamy do lodówki żywność, która wcale nie powinna się tam znaleźć. Taki mamy nawyk. W lodówce lądują nawet te rzeczy, które w sklepie tygodniami albo i miesiącami stoją sobie na półce i naprawdę nie potrzebują niskiej temperatury przechowywania: konserwy, gotowe dania w słoikach, dżemy czy miody. Wydaje nam się, że temperatura chłodziarki dobrze wpływa na żywotność wszystkich pokarmów –  to nieprawda. Większość owoców i warzyw nie lubi przebywać w lodówce: prędko pleśnieje, zmienia smak i zapach, traci jędrność. Nie potrzebują lodówki oliwa ani miód.

Najważniejsze zasady

  • Jeśli nie chcemy marnować żywności, produkty o krótkiej żywotności kupujmy tylko do bezpośredniej konsumpcji. Nie ma sensu nabywać dużej liczby pomidorów i ładować ich do lodówki, bo zaczną gnić, a o słodkim smaku będziemy mogli zapomnieć.
  • Jeśli zależy nam na tym, żeby codzienne posiłki składały się ze świeżych półproduktów, nie chomikujmy jedzenia. Przechowując resztki z obiadu do wykorzystania w dniu następnym, pamiętajmy, że stoją w lodówce za długo – nie do jutra, a już od tygodnia – mogą stać się przyczyną zatruć pokarmowych.

Tego nie trzymaj w lodówce

Tych rzeczy nie trzymajcie w lodówce! 🍞 🥑🍯 To im tylko zaszkodzi

Opublikowany przez Onet 100 Piątek, 8 lutego 2019

  • Podczas zakupów zawsze sprawdzajmy termin przydatności do spożycia. Zwłaszcza produkty wystawiane na promocję lubią być na jego granicy. Jeśli kupimy na zapas – wylądują w koszu.
  • Jeżeli mamy kłopoty z prawidłowym zarządzaniem zawartością naszej lodówki, pamiętajmy o zamrażarce. Jeśli zamiast świeżych warzyw kupimy mrożone, mogą one spokojnie poczekać, aż nasze zachcenie na placek w owocami nabierze mocy urzędowej.
  • Zwracajmy uwagę na napoczęte opakowania → zawartość powinno się zużyć jak najszybciej, bo inaczej namnożą się bakterie i możemy się zatruć.

jak przechowywać żywność

 

Domowa spiżarnia pełna po brzegi to marzenie niejednej pani domu. Musimy jednak mieć świadomość, że może ona być pełna wyłącznie dzięki produktom trwałym o długim terminie przydatności do spożycia. W lodówce nadmiar nie jest potrzebny. Lepiej codziennie kupować kilka smacznych świeżych produktów wysokiej jakości, niż zapychać lodówkę wędlinami czy serami, które ostatecznie przyjdzie nam wyrzucić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *