Navigation Menu+

Przepisy na dania z kurczaka

Opublikowane w Kwi 18, 2019 przez w Zdrowie | 0 komentarzy

dania z kurczaka

Drób pojawia się w naszych jadłospisach coraz częściej, wyraźnie dystansując czerwone mięso. To dobrze, bo mięso białe jest zdrowsze, a przez długie lata uznawane było za gorsze i mniej wartościowe. Tymczasem mięso z kurczaka, kaczki czy gęsi jest syte i kaloryczne, ale nie jest tłuste. Mogą je jeść dzieci, osoby borykające się z zaburzeniami trawienia czy chorobami wymagającymi specjalnego podejścia dietetycznego, np. ludzie z zaburzoną autoimmunologią.

Jak grzyby po deszczu

Przepisy na dania z kurczaka mnożą się jak grzyby po deszczu. Zresztą grzyby bardzo pasują do drobiu. Idealnie sprawdzają się np. w potrawach typu kurczak po chińsku. To jednodaniowa potrawa, którą każdy z nas przygotowuje na swój sposób, dodając ulubione warzywa oraz właśnie grzyby – w wersji spolszczonej są to pieczarki, w bardziej ortodoksyjnej zapewne lekko twardawe i gumowate grzyby mun.

Kurczak po chińsku to danie, które przygotować można bardzo szybko, a jest naprawdę wartościowe. Możemy w nim przemycić mnóstwo warzyw, specyficzne przyprawy jak curry, kurkuma, kumin czy imbir.

 

Nowoczesne przepisy na dania z kurczaka łączą białe mięso modnymi dodatkami: kaszami, różnymi rodzajami ryżu, krewetkami, batatami, szpinakiem, szparagami… Pomysłów na dodatki do mięsa drobiowego jest tak wiele, że każdy, kto chce włączyć takie mięso do swojego jadłospisu, będzie w stanie to zrobić.

Warto pamiętać, że mięso drobiowe jest bardzo łatwe w obróbce: prędko się gotuje i piecze, idealnie wchłania smaki i zapachy. To doskonała informacja dla osób, które chcą szybko przygotować wartościowy i smaczny posiłek. Jeśli dziecko nie chce jeść mięsa, łatwiej namówić je na drób niż na schabowego. A drób można przyrządzić na tyle sposobów, że można co dnia serwować inne dania.

Polacy często obawiają się sięgania po mięso z kurczaka, bo media straszą, że kurczaki faszerowane są antybiotykami i hormonami. Tymczasem na polskim rynku kupić można najwyższej jakości mięso drobiowe, ekologiczne, organiczne, godne najlepszych certyfikatów. Takie mięso warto serwować domownikom jak najczęściej – to samo zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *