Navigation Menu+

Jak prawidłowo parzyć kawę?

Opublikowane w Gru 29, 2018 przez w Czas wolny, Dom | 0 komentarzy

Tak, można parzyć kawę źle. Mamy w tym nie lada doświadczenie, trening zalewania kawowych fusów wrzątkiem czyni mistrza. Na szczęście kultura picia kawy w narodzie rośnie, jest wiec nadzieja, że w końcu dotrze do nas, że dobrze zaparzana kawa nie tylko nie powoduje palpitacji serca, ale jest zdrowa i warto ją pić w ilości większej, niż filiżankę dziennie.

Przede wszystkim kawa nie znosi wrzątku. Zalewanie kawowego miału gotującą się wodą to prosta droga to uzyskania najgorszego możliwego naparu na świecie. Potraktowana w ten sposób kawa wydobywa z siebie nie tylko piekielny aromat przepalonych dętek oraz smak gorzki jak sam diabeł, ale także moc substancji odpowiedzialnych za trzęsienie się rączek oraz kołatanie serca i zimne poty.

Najrozsądniej zaopatrzyć się więc w ekspres do kawy i nauczyć parzyć czarne złoto tak, żeby kawa była naprawdę smaczna i aromatyczna.

ekspres do kawy

Ekspres ciśnieniowy, kolbowy czy automatyczny, albo przelewowy to naprawdę dobra inwestycja. Na użytek własny nie potrzebujemy wielkiego profesjonalnego kombajnu. Już mały ekspres bez młynka odda nam nieocenione usługi. W przypadku ekspresów ciśnieniowych wszelkie parametry parzenia ustawiane są automatycznie – tak, także w przypadku kolbowego. Waszym zadaniem jest jedynie naciśnięcie guzika i podstawienie kubka. Pamiętajcie, że kiedy zapala się lampka sygnalizująca, że kawa gotowa, nie ma co zwlekać z tym podstawianiem. W przeciwnym wypadku napar będzie gorzki i niesmaczny.

Jeśli wciąż wzbraniacie się przed zakupem ekspresu, może zdecydujecie się chociaż na kawiarkę. Kawa gotowana na wolnym ogniu, traktowana parą niczym warzywa w szybkowarze, jest równie smaczna i aromatyczna. Można ją także doprawić na wiele sposobów – do kawiarki dodać można kardamon, goździki czy pieprz. Kawa z wkładką pachnie i smakuje obłędnie!

 

parzenie kawy

Jeśli naprawdę lubimy kawę, nauczmy się ją prawidłowo parzyć. Ekspres, AeroPress, kawiarka, dripper to urządzenia, które nam w tym pomogą. Nie chodzi przecież o to, żeby kawa była synonimem kopiącego w żyły i serce pobudzacza – jeśli ma pobudzać, powinna czynić to łagodnie i bez skutków ubocznych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *