Navigation Menu+

Coś bym zjadł… czyli smaczne przekąski

Opublikowane w Mar 27, 2019 przez w Dom, Zdrowie | 0 komentarzy

tortille

Przygotowanie smacznych i sycących przekąsek, które równie dobrze sprawdzą się jako leniwe weekendowe  śniadanie albo wczesna kolacja, nie jest trudne. Jeśli macie w domu jajka, świeże warzywa czy trochę pieczonego kurczaka (mogą być resztki z wczorajszego obiadu) albo szynkę, jesteście w stanie wyczarować dwa smakowite dnia, które na pewno odsuną od was chęć sięgnięcia po chipsy czy paluszki.

Tortilla ze -wszystkim-co-wpadnie-pod-rękę

Tortille można kupić gotowe, do przygotowania będzie więc tylko wsad. Na pierwszy ogień bierzemy sos. Potrzebne nam będą:

  • jogurt typu greckiego
  • świeży ogórek
  • czosnek
  • przyprawy (sól, pieprz, ulubione suszone zioła)
  • świeży koperek

Ogórek ścieramy na tace o grubych oczkach, czosnek siekamy albo przeciskamy przez praskę, koperek siekamy. Wszystko mieszamy i rozsmarowujemy na tortillach. Kolejne warstwy wsadu stanowią świeże liście sałaty oraz pokrojone w plasterki pomidory. A na koniec porozrywane bądź drobno pokrojone kawałki pieczonej kurzej piersi. Jeśli mięso to pozostałości z wczorajszego obiadu, można je podsmażyć z cebulką czy pieczarkami – i siup jako kolejną warstwę. Teraz pozostaje już tylko staranne zrolowanie bądź precyzyjne złożenie w bardziej wyszukany kształt, na przykład kopertę i degustacja.

 

Najlepsza tortilla na świecie

Taka tortilla zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia #noizzfood Nic tylko jeść 🌯

Opublikowany przez Noizz Food Piątek, 15 marca 2019

 

Nietypowe jajka sadzone

Nietypowe, bo białko ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z pokrojoną drobno szynką, drobno startym parmezanem i przyprawami. Można też dorzucić cebulę. Z przygotowanej masy formujemy zgrabne placuszki – ale nie na patelni, a na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym placuszku robimy wgłębienie i wsuwamy do piekarnika. Po pięciu minutach w 200 stopniach w zagłębienie wlewamy żółtko i znów wkładamy do piecyka na kolejne pięć minut. I tyle roboty. Wyjmujemy i serwujemy z ulubionymi dodatkami – sałatą, pieczywem, sosem czosnkowym.

 

Jajka sadzone

Takich jajek sadzonych jeszcze nie jedliście – spróbujcie, będziecie jadać je na śniadania codziennie 😀 #noizzfood

Opublikowany przez Noizz Food Piątek, 15 marca 2019

Przygotowanie smacznych przekąsek nie jest trudne ani czasochłonne. Także wtedy, kiedy wracamy zmęczeni z pracy i nie mamy świeżych produktów żywnościowych. Przekąski to mogą być dania typu „sprzątanie lodówki” – często właśnie takie improwizowane smakołyki na dobre wchodzą do domowego jadłospisu i stają się ulubionymi daniami wszystkich domowników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *